Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarGebit


Het gebit van uw hond is erg belangrijk, deze gebruikt hij bij het kauwen op het zijn eten of botten, tijdens het spelen om speelgoed vast te houden, voor de dagelijkse verzorging van zijn vacht en voor het ‘krabben’ wanneer hij ergens jeuk heeft.

Als de pup geboren is krijgt hij het melkgebit. Tussen de 3 en 12 weken zal het gehele gebit doorkomen. Op een wat latere leeftijd, tussen de 3 en 7 maanden gaat de pup opnieuw wisselen en krijgt hij zijn blijvende gebit. Het is belangrijk om dit gebit goed te onderhouden, net als bij ons eigen gebit. Doen we dit niet, krijgt onze hond hier problemen mee.

Gebitsproblemen.

In Nederland heeft zo’n 80% van alle honden op een leeftijd van 3 jaar al gebitsproblemen, dit is een behoorlijk aantal! Meestal komen eigenaren met de klacht dat de hond uit zijn bek stinkt of slecht eet.

Honden kunnen last hebben van verschillende problemen. Op de tanden en kiezen komt een dun laagje met tandplak, binnen 24 uur wordt dit omgezet in tandsteen. Hiervan gaat de hond uit zijn bek stinken. Hoe meer tandsteen er op de tanden en kiezen komt hoe meer problemen dit gaat veroorzaken.
Het begint met ‘gingivitis’, dit is een ontsteking van het tandvlees. Het randje tandvlees rond de tand wordt rood en gezwollen. Wanneer onze hond gingivitis heeft kunnen we dit bestrijden met poetsen, het kan er dus door verdwijnen.

Wanneer gingivitis niet behandeld word zorgen de anaerobe bacteriën voor een dieper gaande ontsteking en ontstaat er een zogenaamde pocket. Dit is een ruimte tussen het tandvlees en de tand die zich ook vult met tandplak. De ontsteking tast het weefsel rond het ophangsysteem van de tand aan en we spreken dan van een parodontitis. Dit proces in onomkeerbaar. Poetsen kan het stoppen maar niet meer verminderen. Een gebitsreiniging is dan de optie om het gebit weer schoon te krijgen. Vanaf dan zal tandenpoetsen de enige optie zijn om het gebit ook schoon te houden.

Voorkomen is beter dan genezen.

Hierbij een aantal tips om het gebit van uw hond zo goed mogelijk te verzorgen.

  • Tandenpoetsen, leer de pup aan dat tandenpoetsen heel normaal is. De assistente kan u hierover van alles uitleggen en laten zien.
  • Laat de hond met rubberballen spelen in plaats van tennisballen. Tennisballen bevatten haartjes die zand vasthouden en daardoor over de tanden en kiezen schuren, hierdoor slijt het gebit af.
  • Laat uw hond niet met stokken spelen, hier komen splinters vanaf die wonden in de bek van de hond kunnen veroorzaken.
  • Brokken voeren in plaats van natvoer of versvlees. Brokken hebben een reinigende werking.