Locatie Gelselaar 0545 - 48 16 66
Locatie Borculo 0545 - 48 16 66
Locatie Neede 0545 - 48 16 66
Paardenkliniek Groenlo 0545 - 48 16 66

Hond

Hond

  • Castratie van de reu
  • Gebit
  • Ontworming
  • Puppyconsult
  • Sterilisatie van de teef
  • Vaccineren
  • Vlooien en teken

Castratie van de reu

Castratie van de reu

Twijfelt u over de castratie van uw reu? Hierbij wat informatie om u een stukje op weg te helpen.

Voor de castratie moet de hond onder volledige narcose. Bij de operatie worden de testikels van de hond verwijderd. Hierdoor kan de reu zich niet meer voortplanten. Zo kan hij niet ongewenst dekken en zal de drang om achter loopse teven aan te gaan verminderen of zelfs verdwijnen. Tevens verandert de stofwisseling van de hond, dit betekent dat de hond minder snel energie verbrandt en daardoor sneller kans heeft op gewichtstoename. Een simpele manier om te voorkomen dat de hond in gewicht toeneemt na de operatie is minder te gaan voeren.

Hierbij de voor- en nadelen van castratie op een rijtje:

Voordelen:

  • Geen ongewenste dekkingen.
  • Minder snel weglopen.
  • Minder druk door loopse teven.
  • Meestal minder dominant.
  • Verminderde kans op voorhuidontsteking.
  • Verminderde kans op prostaatkanker.

Nadelen:

  • De hond moet onder volledige narcose, dit brengt narcose risico met zich mee. Deze is met de huidige middelen wel zeer gering.
  • Zeer geringe kans op incontinentie.

Wilt u zeker weten dat de castratie het gewenste effect heeft? Dan kan een chemische castratie uitkomst bieden. De hond krijgt hierbij een implantaat onder de huid die gedurende 6 tot 9 maanden de werking van het mannelijke geslachtshormoon onderdrukt. Hierdoor wordt de hond ‘tijdelijk gecastreerd’.  Na 6 tot 9 maanden is het implantaat uitgewerkt. Zo krijgt u een beeld van hoe een castratie voor uw hond uitpakt.

Gebit

Gebit

Het gebit van uw hond is erg belangrijk, deze gebruikt hij bij het kauwen op het zijn eten of botten, tijdens het spelen om speelgoed vast te houden, voor de dagelijkse verzorging van zijn vacht en voor het ‘krabben’ wanneer hij ergens jeuk heeft.

Als de pup geboren is krijgt hij het melkgebit. Tussen de 3 en 12 weken zal het gehele gebit doorkomen. Op een wat latere leeftijd, tussen de 3 en 7 maanden, gaat de pup opnieuw wisselen en krijgt hij zijn blijvende gebit. Het is belangrijk om dit gebit goed te onderhouden, net als bij ons eigen gebit. Doen we dit niet, krijgt onze hond hier problemen mee.

Gebitsproblemen

In Nederland heeft zo’n 80% van alle honden op een leeftijd van 3 jaar al gebitsproblemen, dit is een behoorlijk aantal! Meestal komen eigenaren met de klacht dat de hond uit zijn bek stinkt of slecht eet.

Honden kunnen last hebben van verschillende problemen. Op de tanden en kiezen komt een dun laagje met tandplak, binnen 24 uur wordt dit omgezet in tandsteen. Hiervan gaat de hond uit zijn bek stinken. Hoe meer tandsteen er op de tanden en kiezen komt hoe meer problemen dit gaat veroorzaken.
Het begint met ‘gingivitis’, dit is een ontsteking van het tandvlees. Het randje tandvlees rond de tand wordt rood en gezwollen. Wanneer onze hond gingivitis heeft kunnen we dit bestrijden met poetsen, het kan er dus door verdwijnen. Het tandsteen moet onder narcose verwijderd worden.

Wanneer gingivitis niet behandeld wordt zorgen de anaerobe bacteriën voor een dieper gaande ontsteking en ontstaat er een zogenaamde pocket. Dit is een ruimte tussen het tandvlees en de tand die zich ook vult met tandplak. De ontsteking tast het weefsel rond het ophangsysteem van de tand aan en we spreken dan van een parodontitis. Dit proces in onomkeerbaar. Poetsen kan het stoppen maar niet meer verminderen. Een gebitsreiniging is dan de optie om het gebit weer schoon te krijgen. Vanaf dan zal tandenpoetsen de enige optie zijn om het gebit ook schoon te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Hierbij een aantal tips om het gebit van uw hond zo goed mogelijk te verzorgen.

  • Tandenpoetsen, leer de pup aan dat tandenpoetsen heel normaal is. De assistente kan u hierover van alles uitleggen en laten zien.
  • Laat de hond met rubberballen spelen in plaats van tennisballen. Tennisballen bevatten haartjes die zand vasthouden en daardoor over de tanden en kiezen schuren, hierdoor slijt het gebit af.
  • Laat uw hond niet met stokken spelen, hier komen splinters vanaf die wonden in de bek van de hond kunnen veroorzaken.
  • Brokken voeren in plaats van natvoer of versvlees. Brokken hebben een reinigende werking.

Ontworming

Ontworming

Een huisdier is een liefdevol onderdeel van het gezin.
Maar wist u dat huisdieren infecties kunnen overbrengen op mensen? Met name kinderen, oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het meeste risico.

Risico’s van wormen

Wormen en hun eitjes duiken bijna overal op, zowel binnen als buitenshuis. Toch zult u zelden wormen zien, maar dit betekend niet dat uw huisdier ze niet kan hebben!

  • Uw huisdier kan er van buiten gezond uitzien, maar toch met een wormbesmetting rondlopen
  • Veel symptomen blijven onzichtbaar, tot het moment dat het lichamelijk ongemak te heftig word.
  • Preventie is beter dan genezen.
  • Wormbesmetting kan leiden tot overgeven, diarree, gewichtsverlies of lusteloosheid bij uw dier.

Risico’s bij mensen

Wormbesmettingen kunnen worden overgedragen op mensen (via wormeitjes). Met name kinderen lopen het risico op een besmetting, wanneer ze in besmette zandbakken of parken spelen en daarna hun vingers in hun mond stoppen. Wormen kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals blindheid bij kinderen (door spoelwormen) of levercysten (door lintwormen).

Het is dus niet alleen belangrijk voor uw huisdier, maar ook voor uw kinderen en u zelf om uw huisdier 4 keer per jaar te ontwormen.
Voor de hond hebben we ontworming in de vorm van tabletten. Deze zijn op al onze locaties verkrijgbaar.

Ontwormschema

Pup: Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd.
Daarna maandelijks tot en met de leeftijd van een half jaar.

Volwassen hond: 4 maal per jaar, elk seizoen 1 maal.

Puppyconsult

Puppyconsult

Gefeliciteerd met de aankoop van uw pup!

De eerste weken dat de pup bij u in huis is krijgt hij veel nieuwe indrukken. Dit is het moment waarop de hond het meeste leert.
In deze periode komt hij natuurlijk ook 3 keer bij de dierenartspraktijk voor zijn enting.

Ook dit is allemaal nieuw en erg spannend. Na de 3e enting op de leeftijd van 12 weken komt hij vervolgens bijna een jaar niet meer bij de dierenarts. Juist in deze periode ondergaat de pup een hoop veranderingen. Om hier een oogje in het zeil te houden hebben wij het puppyconsult geïntroduceerd.

Het puppyconsult wordt gedaan door 1 van onze assistentes en is geheel kosteloos. De pup komt op de leeftijd van ongeveer 4, 5 en 6 maanden bij ons langs op de praktijk. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de assistente. Tijdens dit consult wordt de pup gewogen en nagekeken en worden er verschillende onderwerpen met u besproken, bijvoorbeeld wisselen van het gebit, ontwormen en vlooien bestrijding. Ook de voor en nadelen van castreren of steriliseren worden besproken. Het grootste voordeel van het puppyconsult is dat uw hond went aan de praktijk, leert op de weegschaal te stappen en gewend raakt aan het staan op de behandeltafel

Sterilisatie van de teef

Sterilisatie van de teef

Twijfelt u nog over de sterilisatie van uw teef? Hierbij wat informatie om u te helpen bij u keuze van het wel of niet steriliseren.

Een mooi moment om de teef te laten steriliseren ligt tussen de eerste en tweede loopsheid. Tijdens de sterilisatie van de hond worden de eierstokken verwijderd.  Hierdoor verandert de hormoonproductie waardoor de hond niet meer loops wordt en dus niet meer drachtig kan worden.

Tevens verandert de stofwisseling van de hond, dit betekent dat de hond minder snel energie verbrandt en daardoor kans heeft op gewichtstoename. Een simpele manier om te voorkomen dat de hond in gewicht toeneemt na de operatie is minder te gaan voeren.

Hier de voor- en nadelen van sterilisatie op een rijtje:

Voordelen:

  • Geen bloedverlies meer omdat de hond niet meer loops wordt.
  • Geen paringsdrang/weglopen.
  • Geen (ongewenste) dracht.
  • Minder kans op melkkliertumoren.
  • Geen baarmoederontsteking.
  • Verminderde kans op diabetes (suikerziekte).

Nadelen:

  • Narcose risico (tegenwoordig zeer gering).
  • Kans op vachtveranderingen (bij sommige rassen).
  • Geringe kans op urine incontinentie (dit risico speelt vooral bij een oudere teef van een groter ras, het is wel behandelbaar) .

Vaccineren

Vaccineren

Als pup vaccineren we onze hond en dit herhalen we daarna jaarlijks.

Waarom is dit zo belangrijk?

Om de pup goed te beschermen tegen verschillende ziekten, wordt deze op 6, 9 en 12 weken leeftijd geënt. De enting gebeurt dus 3 keer.

De hond komt op 1 jarige leeftijd opnieuw op de praktijk voor zijn cocktail. Deze herhaling is jaarlijks nodig om de weerstand tegen deze ziektes op peil te houden. Wanneer deze herhaling niet gedaan wordt zal de opgebouwde weerstand verminderen en zelfs verdwijnen en is de hond niet meer beschermd tegen deze ziektes.

Wat er na een vaccinatie gebeurt, lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van een ziekte.
Tijdens de vaccinatie spuiten we verzwakte levende of gedode ziekteverwekkers in. Hierdoor wordt er door het lichaam weerstand (immuniteit) opgebouwd tegen deze ziekten. Zou het dier in aanraking komen met de ziekte dan heeft het daar afweerstoffen voor opgebouwd. Hierdoor wordt de hond niet of minder ziek.


Waartegen en wanneer enten we?

  • 6 weken: Hondenziekte, Hepatitis (leverziekte) en Parvo
  • 9 weken: Leptospirose (ziekte van weil) en Parvo
  • 12 weken: Hondenziekte, Hepatitis, Parvo, Leptospirose
  • 1 jaar: Hondenziekte, Hepatitis, Parvo, Leptospirose
  • 2 jaar: Leptospirose
  • 3 jaar: Leptospirose
  • 4 jaar: Hondenziekte, Hepatitis, Parvo, Leptospirose

Enzovoorts.

Tegen sommige ziekten hoeft dus maar 1 keer in 3 jaar te worden gevaccineerd. De ziekte van Weil (Leptospirose) moet wel jaarlijks herhaald worden.

Indien de hond naar het pension moet of op (puppy)cursus gaat is het aan te raden, en soms zelfs verplicht, om de aparte kennelhoest enting toe te dienen. Deze moet ook jaarlijks herhaald worden.
Wanneer de hond mee gaat op vakantie of de grens overgaat, moet deze verplicht tegen Rabiës (hondsdolheid) geënt zijn. .

Vlooien en teken

Vlooien en teken

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden. Deze insecten, die tot 3,5 mm groot kunnen worden, voeden zich met bloed van hun gastheren (dier en mens). Voor elke vlo op uw huisdier liggen er 20 vlooieneieren en larven in de directe omgeving op de loer.

De ongemakken voor onze hond

Het speeksel van de vlo (geïnjecteerd voor er bloed wordt gezogen om te voorkomen dat het bloed stolt), kan huidallergieën veroorzaken. Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk waardoor de dieren zichzelf gaan krabben en bijten. De huid word rood, infecteert en er is haarverlies. De huidletsels vind je vooral op de rug, aan de staartbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Bij een ernstige infectie kunnen de aanwezige vlooien bij pups zoveel bloed opzuigen, dat de dieren aan bloedarme gaan lijden en zelf kunnen overlijden. Daarnaast kan de vlo ook de hondenlintworm overbrengen.

Ook in de winter is het belangrijk om te blijven ontvlooien. Vlooien houden namelijk geen winterslaap. Integendeel, in de warmte van uw huis vormen ze een echte plaag voor uw hond.
Bovendien kan uw dier ook buitenshuis op elk moment besmet raken door contact met andere huisdieren.

Teken

Teken behoren tot de spinachtige en komen over heel de wereld voor. Om zich te kunnen ontwikkelen hebben ze 3 gastheren nodig. Dit wil zeggen dat ze op 3 verschillende dieren bloed moeten gaan zuigen. Dit kunnen wilde dieren zijn, maar ook huisdieren en zelfs de mens.

De teek wacht geduldig af tot er een gastheer passeert, vervolgens laat ze zich op de gastheer vallen en hecht ze zich vast met haar bijtsnuit zodat ze bloed kan zuigen. Dan zwelt ze langzaam op tot ze volgezogen is en de grootte bereikt van een koffieboon.
De hond kan besmet raken met verschillende ziekten tijdens de bloedmaaltijd van de teken.
Daarom is het belangrijk dat u een antiparasitair middel gebruikt dat tegen vlooien en teken werkt.

De verschillende antiparasitaire middelen

Om uw hond te kunnen behandelen tegen parasieten, kunt u gebruik maken van tabletten, pipetten of halsbanden. De tabletten en pipetten hebben een werking van 4 tot 12 weken en de halsbanden een werking van 6 tot 9 maanden. Let wel, niet elk middel pakt vlooien en teken aan.
Al deze middelen zijn op onze locaties verkrijgbaar.

Terug naar Gezelschapsdieren