Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarVaccineren


Als kitten vaccineren we onze kat en dit herhalen we daarna jaarlijks. Waarom is dit zo belangrijk?

Om de kat goed te beschermen tegen verschillende ziekten, wordt deze op 9 en 12 weken leeftijd geënt. De enting gebeurt dus 2 keer.

De kat komt op 1 jarige leeftijd opnieuw op de praktijk voor zijn cocktailvaccinatie kat. Deze herhaling is jaarlijks nodig om de weerstand tegen deze ziektes op peil te houden. Wanneer deze herhaling niet gedaan wordt zal de opgebouwde weerstand verminderen en zelfs verdwijnen en is de kat niet meer beschermd tegen deze ziektes.

Wat er na een vaccinatie gebeurt, lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van een ziekte.
Tijdens de vaccinatie spuiten we verzwakte levende of gedode ziekteverwekkers in. Hierdoor wordt er door het lichaam weerstand (immuniteit) opgebouwd tegen deze ziekten. Zal het dier in aanmerking komen met de ziekte dan heeft het daar afweerstoffen voor opgebouwd waardoor de kat niet ziek zal worden.
Waar enten we tegen?

  • 9 weken:   Kattenziekte en niesziekte
  • 12 weken: Kattenziekte en niesziekte
  • 1 jaar:        Kattenziekte en niesziekte
  • 2 jaar:        Niesziekte
  • 3 jaar:        Niesziekte
  • 4 jaar:        Kattenziekte en niesziekte

Enzovoorts.

Sommige ziekten hoeven dus maar 1 keer in 3 jaar te worden geboosterd omdat hier een langere immuniteit voor opgebouwd wordt.

Indien de kat naar het pension moet  is het aan te raden, en soms zelfs verplicht, om de aparte Bordetella enting toe te dienen. Deze moet ook jaarlijks herhaald worden en geeft extra bescherming tegen Bordetella.