Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarMyiasis (madenziekte)


In de warmere perioden van het jaar lopen konijnen een groot risico op Myiasis ofwel madenziekte.

Wat is myiasis?
Myiasis is ook wel bekend als madenziekte. Het konijn kan dit krijgen wanneer er ontlasting rondom de anus aan de haren en huid vast geplakt zit. Deze ontlasting zorgt voor een ontsteking van de huid waardoor vliegen aangetrokken worden. De vliegen leggen eieren op de ontstoken huid waaruit vervolgens maden komen. Deze kunnen in grote verschillen, van een paar millimeter tot een centimeter. De maden kruipen tussen de ontlasting en de ontstoken huid en richten hier grote schade aan waardoor zelfs gaten in de huid kunnen ontstaan. Hierdoor ontstaan nog grotere ontstekingen en dit is erg pijnlijk voor het konijn. Ze zullen stoppen met eten en kunnen hier zelfs aan dood gaan.
De behandeling.
Een konijn met maden gaat onder narcose en de haren worden zoveel mogelijk weggeschoren. De maden moeten met een pincet verwijderd worden. De huid en de achterhand van het konijn moeten schoongemaakt worden soms moeten de gaten in de huid opgeschoond en gehecht worden.

Voorkomen.
Om myiasis te voorkomen is het zaak dat u goed op de hygiëne van het konijn en zijn hok let.
Geef een konijn maar 20 gram voer per kilo lichaamsgewicht en zorg dat hij onbeperkt hooi kan eten. Bekijk het konijn iedere dag onder zijn staart om te controleren of deze nog schoon is. Verschoon plas- en poepplekken in het hok zeer regelmatig zodat het konijn ook hier niet vies van kan worden.

Ter preventie kunt u gebruik maken van Stronghold of Madenweg spray. Stronghold is een pipet die u in de nek kunt druppel. Madenweg spray is een spray die u rondom de staart spuit.