Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarRöntgenologie


Röntgenologie is al lang een geweldige extra dimensie in het onderzoek. Daarbij moet je niet alleen denken aan botbreuken, maar ook aan een kreupelheidsonderzoek, of aan de aanwezigheid van gezwellen in bot en afwijkingen in de borst, de buik, gebit of bijv. de neusholte.

Als regel volgt röntgenonderzoek op een consult, waarbij nader onderzoek gewenst is. Al ons röntgenonderzoek doen wij op de locatie Gelselaar, als regel als vervolgafspraak, maar spoedgevallen zijn er altijd.

Bij het onderzoek op een röntgenafdeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen die het lichaam binnen komen zonder dat u daar iets van voelt. De stralen of golven vormen een beeld op een fotografische plaat of televisiescherm. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen worden meestal foto’s in verschillende lichaamshoudingen gemaakt.

Bij het onderzoek worden de risico’s van het gebruik van röntgenstralen zoveel mogelijk beperkt (o.a. door het verplicht gebruik van loden schorten, maar ook loden handschoenen, films met een korte belichtingstijd en natuurlijk een juiste belichtingstijd). Ervaring van de dierenarts is hierbij heel belangrijk. Elk dier is weer anders, een poes moet anders belicht worden dan een Rottweiler. Een te dikke Labrador weer anders dan een ranke, ook al hebben beide hetzelfde gewicht. Een voet van een pony ook anders dan dat van een paard.
Beter gezegd, hoe minder opnames noodzakelijk zijn hoe minder stralingsbelasting er is voor zowel dier als mens.