Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarGebitsbehandeling


1. Ontstaan van gebitsafwijkingen
Door het wisselen bij jonge paarden, maar ook tijdens het slijtageproces bij oudere paarden kunnen gebitsafwijkingen ontstaan. Dit komt doordat paardentanden in tegenstelling tot mensentanden blijven groeien totdat ze ongeveer 12 jaar oud zijn. Door veel kauwen slijten de paardentanden. Tegenwoordig staan paarden gemiddeld genomen niet lang in de wei en krijgen paarden meer zachter voer aangeboden (meer brok in plaats van hooi). Hierdoor slijten de tanden minder goed. Dit is een van de redenen waarom paarden sneller last krijgen van gebitsproblemen. Ook kunnen tanden scheef afslijten door een bepaalde afwijkende stand van tanden en/of kaak, bijvoorbeeld bij een onder- of bovenbeet.

2. Hoe herkent u gebitsproblemen?
Gebitsafwijkingen kunnen leiden tot het slechter opnemen en kauwen van het voer. Dit is o.a. herkenbaar aan het knoeien met eten, het maken van zogenaamde ‘proppen’, overmatig kwijlen en het scheef houden van het hoofd tijdens het eten. Doordat het paard minder voedingsstoffen opneemt kan dit niet alleen resulteren in een slechtere conditie of een doffere vacht, maar zelfs tot vermagering, koliek of diarree.

Door gebitsafwijkingen kunnen ook problemen bij het rijden ontstaan. Het bit kan minder makkelijk worden aangenomen wat zich kan uiten in verminderd nageven maar ook in onrust in de hoofdhouding.

3.  Gebitsbehandeling
De gebitsbehandelingen worden uitgevoerd door twee erkende paardendierenartsen. Een behandeling kan aan huis plaats vinden of op de kliniek. Eerst wordt gekeken naar de stand van de snijtanden. Dit verraad al veel over hoe de kiezen afgesleten zullen zijn. Vervolgens wordt een mondsperder ingebracht en kan het gebit uitgebreid worden geïnspecteerd. Na het vaststellen van de afwijkingen kan een gebitsbehandelplan worden gemaakt. In de meeste gevallen zal dit voornamelijk bestaan uit het glad vijlen en/of inkorten van de kiezen. Wanneer er echter grotere problemen vermoedt worden, zoals een kieswortelontsteking, zal de behandeling op de kliniek moeten plaats vinden, waarbij ook röntgenfoto’s gemaakt moeten worden.