Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarHoefbevangenheid bij paarden


Hoefbevangenheid (laminitis) komt regelmatig voor. Aangezien het een ernstige en pijnlijke aandoening betreft, is het niet alleen belangrijk om de hoefbevangenheid zelf te behandelen, maar ook de oorzaak: Voorkomen is beter dan genezen.

Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van hoefbevangenheid. Een verstoring van de hormoonbalans is de meest voorkomende oorzaak. Dit kan optreden voor gebruik van bepaalde medicijnen of doordat een paard aan een bepaalde ziekte lijdt. Bekende ziekten bij het paard die voor een dergelijke verstoring van de hormoonhuishouding zorgen zijn PPID (ziekte van Cushing) en EMS (Equine Metabole Syndroom). Er zijn onderzoeken die laten zien dat 90% van de hoefbevangen paarden aan één van deze ziekten lijdt.

Daarnaast kan ziekte op een andere plaats in het lichaam ook leiden tot hoefbevangenheid. Net als het achterblijven van een gedeelte of de gehele nageboorte, een ernstige longontsteking of ernstige diarree. Maar ook het opnemen van een plotselinge grote hoeveelheid krachtvoer of een verblijf op een ‘sappige’ weide kunnen hier toe leiden.

Voorkomen is beter dan genezen.
Paarden die regelmatig hoefbevangen zijn, hebben goede hoefverzorging nodig. Daarnaast is het heel belangrijk om er samen met de dierenarts achter te komen wat de oorzaak is en om vervolgens deze oorzaak te behandelen. Omdat hormoonaandoeningen een grote rol spelen bij het ontstaan van hoefbevangenheid, kan bloedonderzoek veel informatie geven. Het bepalen van de ACTH-spiegel bij hoefbevangen paarden om PPID op te sporen, is daar een goed voorbeeld van. Andere belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn: voorkom dat het paard teveel krachtvoer krijgt, laat het paard beperkt in een ‘sappige/vette’ weide grazen, laat in geval van EMS het paard afvallen  en stel bij PPID in overleg met de dierenarts een behandeling in. Zo kan hoefbevangenheid  vaak worden voorkomen.