Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarKeuring-Digitale röntgen


Klinische keuringDSC_0039
Tijdens de klinische keuring wordt allereerst het paard goed onderzocht in rust. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ogen en het gebit en wordt geluisterd naar het hart en de longen. Ook wordt extra aandacht besteed aan het bewegingsapparaat; er wordt gekeken naar de stand van de benen, de vorm van de hoeven en er wordt gevoeld of er verdikkingen of overvullingen (gallen) aanwezig zijn.Vervolgens wordt het paard onderzocht in beweging; dit noemt men het monsteren. Het paard moet heen en weer stappen en draven op een harde bodem. Daarna volgt het longeren op zowel de harde als de zachte bodem. Wanneer het paard geen kreupelheden vertoont, worden de buigproeven uitgevoerd; hierbij worden de gewrichten een bepaalde tijd gebogen om pijnlijkheden op te sporen.

Radiologische keuring
Door het maken van röntgenfoto’s kunnen afwijkingen in de benen worden opgespoord, die mogelijk problemen kunnen gaan geven in de toekomst. De radiologische keuring geeft daardoor meer inzicht in de gezondheid van het paard dan alleen een klinische keuring. Ook voor verzekeringen is het ook vaak nodig om röntgenfoto’s te maken.
Alle bevinden worden genoteerd op het keuringsformulier en door de uitkomsten van zowel de klinische als de radiologische keuring wordt een beeld gekregen van de gezondheid van het paard. Uiteindelijk wordt in overleg met de verkoper en/of koper bepaald of het paard geschikt is voor de verwachtingen van het paard in de toekomst.


DSC_0043Mobiele digitale röntgen
Sinds kort hebben wij een mobiel röntgenapparaat. Dit betekent dat wij ook bij u op stal röntgenfoto’s kunnen maken. Dit is een groot voordeel wanneer uw paard niet gemakkelijk te vervoeren is door bijvoorbeeld ernstige verwondingen of wanneer hij nog niet gewend is om op de trailer te staan.

Onze voorkeur gaat er nog steeds naar uit om het röntgenonderzoek op de praktijk uit te voeren omdat wij hier optimale faciliteiten hebben. Uiteraard scheelt het ook in kosten wanneer u voor de foto’s op de praktijk komt.