Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar
Merriebegeleiding

Voor het uitvoeren van de merriebegeleiding staat we ook met een team van ervaren dierenartsen klaar. De vaste gezichten die u het meest zult aantreffen zijn Annemarie Kroekenstoel, Jessy Bolscher & Robin ten Have aangevuld door Stefan van Kessel en Marloes Wansink.

In het seizoen is er bijna dagelijks een dierenarts aanwezig voor de merriebegeleiding. Wij besteden veel zorg aan de begeleiding zodat we samen tot beste resultaat kunnen komen: een drachtige merrie!

Dit betekent dat we de merries regelmatig controleren op hengstigheid met behulp van rectaal en echografisch onderzoek, het liefst in combinatie met goed schouwen van de merrie bij de hengst. Op deze manier kunnen we het optimale moment voor inseminatie bepalen.

Wanneer de merrie gedekt is en de eisprong heeft plaatsgevonden, kijken we 15 dagen later of er een vruchtblaasje zichtbaar is. Mocht dit gelukt zijn en de merrie is drachtig, dan controleren we 28 dagen na de eisprong of er ook een vruchtje zichtbaar is met een kloppend hartje. Dit zijn de standaard controle momenten, maar uw mag altijd een keer extra langs komen als extra controle of het vruchtje goed groeit.

Mocht er een verdenking zijn op een tweelingdracht, dan controleren we altijd op dag 14 na eisprong of er 1 of 2 vruchtblaasjes zichtbaar zijn, omdat ingrijpen dan meer succes heeft op een goed resultaat.

Vers & diepvries sperma
Zowel de begeleiding van vers als diepvriessperma behoort tot de mogelijkheden. Omdat we bij diepvriessperma proberen zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren, is het verstandig om de merrie rondom eisprong enkele dagen bij Paardenkraamkliniek Huurneman te stallen. Dan is er de mogelijkheid om de merrie meerdere keren per dag te controleren om het ideale inseminatiemoment te voorspellen.