Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarOntwormen


Op recept
Per 1 juli 2008 zijn ontwormmiddelen alleen nog op recept verkrijgbaar of direct bij uw dierenarts. De reden voor receptplicht is de toenemende resistentie tegen ontwormmiddelen, vaak het gevolg van onjuist ontwormen. Door betere controle en adviezen hoopt de overheid resistentie toename af te remmen. Doordat uw dierenarts bekend is met uw situatie kan een passend ontwormadvies worden gegeven.

Ontwormschema
Eigenlijk bestaat er geen standaard ontwormschema. Per situatie kan het ontwormschema verschillen. Het is niet alleen afhankelijk van het gebruikte middel (hoe lang is het werkzaam), maar ook van het aantal paarden, de leeftijd, hoe vaak er omgeweid wordt en of iedere dag mest van de weide wordt gehaald.Vraag daarom bij uw dierenarts naar het meest geschikte schema voor uw paard(en).

Een richtlijn die u kunt gebruiken:

  • Ontworm uw paard in ieder geval in het voorjaar een dag of 3 voordat hij de wei in gaat, dit om de besmetting van de weide zo laag mogelijk te houden.
  • Ontworm gedurende het weideseizoen ongeveer iedere 8 weken:

          Om de 6 weken bij gebruik van pyrantel of fenbendazol

          Om de 8 weken bij gebruik van ivermectine

          Om de 10-12 weken bij gebruik van moxidectine

De werkzame stof vindt u terug op de verpakking.

  • Zorg dat u in het najaar (oktober/november) een ontwormmiddel gebruikt dat ook tegen  horzellarven werkt (ivermectine of moxidectine).
  • Doorgaans is het voldoende eenmaal in de winter te ontwormen.

Tips voor juist ontwormen:

  • Behandel het liefst de dieren op een bedrijf (pensionstal/manege e.d.) tegelijk.
  • Behandel een nieuwkomer altijd voordat hij bij de andere paarden de wei  in gaat.
  • Gebruik altijd een goed ontwormmiddel: niet alle middelen die op de markt zijn, zijn geschikt. Informeer hier naar bij uw dierenarts.
  • Doseer op het juiste gewicht. Een veel gemaakte fout is het onderdoseren. Een schatting van het gewicht kan worden gemaakt met een speciaal meetlint dat verkrijgbaar is bij uw dierenarts.

 

Lintwormen
Recente onderzoeken tonen aan dat veel paarden besmet zijn met lintwormen en dat deze lintworminfecties koliek kunnen veroorzaken. De lintworm heeft een lange levenscyclus van 4-6 maanden. Tegen deze lintwormen hoeft u uw paard(en) dan ook maar 2 keer per jaar te behandelen. Dit kan door uw gangbare wormmiddel  2 keer per jaar te vervangen door een middel dat tegen lintwormen en spoelwormen werkt. Het middel dat hiervoor geschikt is, zit niet in de meeste wormpasta’s, maar is bij ons op de dierenartsenpraktijk wel verkrijgbaar.

 

Drachtige merrie’s
Een drachtige merrie dient in ieder geval ook volgens bovenstaand schema ontwormd te worden. Hiernaast dient de merrie op de dag van de geboorte van het veulen zelf ontwormd te worden, dit is niet bedoeld voor de merrie zelf, maar voor het pas geboren veulen. Op deze manier worden de wormenlarven in het uier van de merrie gedood en kan het veulen niet via de melk worden besmet.

Veulens
Het jonge veulen dient voor het eerst ontwormd te worden op de leeftijd van 7-10 dagen. Een ontwormpasta met ivermectine is een veilige keuze.

Veulens zijn extra gevoelig voor worminfecties en dienen daarom regelmatig ontwormd te worden.

Let daarbij op dat niet alle middelen geschikt zijn voor veulens!
Ontworm het veulen 6 weken later voor de tweede keer en herhaal daarna volgens schema, afhankelijk van welke ontwormpasta je gebruikt. Aangezien de laatste tijd met enige regelmaat resistentie van de grote spoelworm wordt waargenomen, ook binnen onze praktijk, wordt geadviseerd om bij veulens voor de ontworming een pasta te kiezen met pyrantel. Pyrantel werkt in elk geval (nog) goed tegen deze spoelworm, waar het veulen extra gevoelig voor is.

Voor vragen over het ontwormen kunt u altijd contact opnemen met onze dierenartsenpraktijk.