Op recept
Per 1 juli 2008 zijn ontwormmiddelen alleen nog op recept verkrijgbaar of direct bij uw dierenarts. De reden voor receptplicht is de toenemende resistentie tegen ontwormmiddelen, vaak het gevolg van onjuist ontwormen. Door betere controle en adviezen hoopt de overheid resistentie toename af te remmen. Doordat uw dierenarts bekend is met uw situatie kan een passend ontwormadvies worden gegeven.
Ontwormschema
Eigenlijk bestaat er geen standaard ontwormschema. Per situatie kan het ontwormschema verschillen. Het is niet alleen afhankelijk van het gebruikte middel (hoe lang is het werkzaam), maar ook van het aantal paarden, de leeftijd, hoe vaak er omgeweid wordt en of iedere dag mest van de weide wordt gehaald.Vraag daarom bij uw dierenarts naar het meest geschikte schema voor uw paard(en).
Een richtlijn die u kunt gebruiken:
Om de 6 weken bij gebruik van pyrantel of fenbendazol
Om de 8 weken bij gebruik van ivermectine
Om de 10-12 weken bij gebruik van moxidectine
De werkzame stof vindt u terug op de verpakking.
Tips voor juist ontwormen:
Lintwormen
Recente onderzoeken tonen aan dat veel paarden besmet zijn met lintwormen en dat deze lintworminfecties koliek kunnen veroorzaken. De lintworm heeft een lange levenscyclus van 4-6 maanden. Tegen deze lintwormen hoeft u uw paard(en) dan ook maar 2 keer per jaar te behandelen. Dit kan door uw gangbare wormmiddel 2 keer per jaar te vervangen door een middel dat tegen lintwormen en spoelwormen werkt. Het middel dat hiervoor geschikt is, zit niet in de meeste wormpasta’s, maar is bij ons op de dierenartsenpraktijk wel verkrijgbaar.
Drachtige merrie’s
Een drachtige merrie dient in ieder geval ook volgens bovenstaand schema ontwormd te worden. Hiernaast dient de merrie op de dag van de geboorte van het veulen zelf ontwormd te worden, dit is niet bedoeld voor de merrie zelf, maar voor het pas geboren veulen. Op deze manier worden de wormenlarven in het uier van de merrie gedood en kan het veulen niet via de melk worden besmet.
Veulens
Het jonge veulen dient voor het eerst ontwormd te worden op de leeftijd van 7-10 dagen. Een ontwormpasta met ivermectine is een veilige keuze.
Veulens zijn extra gevoelig voor worminfecties en dienen daarom regelmatig ontwormd te worden.
Let daarbij op dat niet alle middelen geschikt zijn voor veulens!
Ontworm het veulen 6 weken later voor de tweede keer en herhaal daarna volgens schema, afhankelijk van welke ontwormpasta je gebruikt. Aangezien de laatste tijd met enige regelmaat resistentie van de grote spoelworm wordt waargenomen, ook binnen onze praktijk, wordt geadviseerd om bij veulens voor de ontworming een pasta te kiezen met pyrantel. Pyrantel werkt in elk geval (nog) goed tegen deze spoelworm, waar het veulen extra gevoelig voor is.
Voor vragen over het ontwormen kunt u altijd contact opnemen met onze dierenartsenpraktijk.