Locatie Gelselaar 0545 - 48 16 66
Locatie Borculo 0545 - 48 16 66
Locatie Neede 0545 - 48 16 66
Paardenkliniek Groenlo 0545 - 48 16 66

Chippen

Chippen

Wat is chippen?

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel dat door ons als dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, meestal in de nek. In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met een speciale chipreader kan dit registratienummer worden afgelezen.

Waarom chippen?

Elk jaar lopen in Nederland tienduizenden honden, katten en andere huisdieren weg. Veel van deze huisdieren komen nooit meer thuis.  Deze dieren komen vaak terecht in een asiel. Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd terug te herleiden. Elke chip die wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij een van de databanken. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier.

Is chippen verplicht?

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Iedere hond die na die datum in Nederland verblijt moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de databanken.
Het chippen en registreren is verplicht voor pups die na 1 april 2013 zijn geboren. Ze moeten voor een leeftijd van 7 weken bij de fokker gechipt zijn, en voor een leeftijd van 8 weken geregistreerd zijn. Haalt u een hond vanuit het buitenland naar Nederland, dan bent u verplicht deze binnen 2 weken nadat hij in Nederland is binnengebracht te registreren. Deze honden moeten al wel gechipt zijn om Nederland binnen te kunnen komen.

Andere regels voor katten

Voor katten die niet mee gaan naar het buitenland is chippen niet verplicht. Gevonden katten zonder chip of katten die niet zijn geregistreerd worden vaak naar het asiel gebracht. Ook het chippen van katten zal binnen afzienbare tijd verplicht worden gesteld.

Terug naar Gezelschapsdieren