Locatie Gelselaar 0545 - 48 16 66
Locatie Borculo 0545 - 48 16 66
Locatie Neede 0545 - 48 16 66
Paardenkliniek Groenlo 0545 - 48 16 66

Kat

Kat

 • Castratie van de kat
 • Ontworming
 • Sterilisatie van de poes
 • Vaccineren
 • Vlooien en teken

Castratie van de kat

Castratie van de kat

Castratie kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. Vanaf dit moment is een kater al geslachtsrijp en kunnen ze een  poes dekken.  Niet gecastreerde katers gaan vaak urine sproeien om hun territorium af te bakenen dit doen ze dan ook in huis. Daarnaast zijn niet gecastreerde katers echte vechtersbazen. De onderlinge gevechten met andere katers veroorzaken vaak vechtabcessen. Daarnaast kunnen katten elkaar tijdens een gevecht besmetten met FIV ook wel bekend als katten aids.

Het is verstandig om uw kat na castratie wat minder te gaan voeren. Zijn energie behoefte neemt namelijk af, als u dan hetzelfde blijft voeren zou de kat te dik kunnen worden. Ook kan u er voorkiezen om voer special voor gecastreerde dieren te gaan geven.

Praktisch:

U brengt de kat op afspraak naar de praktijk, meestal spreken we 's ochtends af. De kat moet nuchter zijn, dat betekent dat u de avond voor de operatie om 22.00 uur al het voer weg haalt. De kat mag wel drinken. Wij nemen de kat op en geven hem voor de operatie een pijnstiller. Daarna krijgt hij een narcose en vindt de ingreep plaats. De assistent spreek af wanneer u, uw dier weer op mag halen. Dit is als hij volledig wakker is.  U krijgt pijnstillers mee naar huis. Er hoeven geen hechtingen verwijderd te worden dus de kat hoeft daarvoor niet terug te komen.

Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen:

 • Geen ongewenste dekking meer
 • Sproeigedrag verminderd en verdwijnt meestal
 • Minder neiging tot zwerven en vechten
 • Vaak aanhankelijker

Nadelen:

 • Zeer gering narcoserisico
 • Dik worden als u de zelfde hoeveelheid blijft voeren

Ontworming

Ontworming

Een huisdier is een liefdevol onderdeel van het gezin.
Maar wist u dat huisdieren infecties kunnen overbrengen op mensen? Met name kinderen, oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het meeste risico.

Risico’s van wormen

Wormen en hun eitjes duiken bijna overal op zowel binnen als buitenshuis. Toch zult u zelden wormen zien, maar dit betekent niet dat uw huisdier ze niet kan hebben!

 • Uw huisdier kan er van buiten gezond uitzien, maar toch met een wormbesmetting rondlopen.
 • Veel symptomen blijven onzichtbaar, tot het moment dat het lichamelijk ongemak te heftig wordt.
 • Preventie is beter dan genezen.
 • Wormbesmetting kan leiden tot overgeven, diarree, gewichtsverlies of lusteloosheid bij uw dier.

Ontwormschema:

Kitten:                       Op 3, 5 en 7 weken leeftijd. Daarna maandelijks tot en met  de leeftijd van een half jaar.

Volwassen kat:       2 tot  4 maal per jaar.

Sterilisatie van de poes

Sterilisatie van de poes

Vanaf een half jaar leeftijd kunt u uw poes laten steriliseren. Vanaf dit moment zijn ze al geslachtsrijp en kunnen ze gedekt worden. Tijdens de sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. Hierdoor stopt de hormoonaanmaak en kan de poes niet meer drachtig worden. Ook de krolsheid zal hiermee verdwijnen. Door de sterilisatie veranderd ook de stofwisseling, deze zal wat trager worden waardoor uw kat meer kans heeft op gewichtstoename. Dit is te voorkomen door na de sterilisatie wat minder te gaan voeren. Ook zijn er speciale voeders voor gesteriliseerde dieren. Dit voer bevat minder energie als regulier voer.

Praktisch

U brengt de poes op afspraak naar de praktijk, meestal spreken we 's ochtends af. De poes  moet nuchter zijn, dat betekent dat u de avond voor de operatie om 22.00 uur al het voer weg haalt. De poes mag wel drinken. Wij nemen de poes op en geven haar voor de operatie een pijnstiller. Daarna krijgt zij een narcose en vindt de ingreep plaats. De assistent spreek af wanneer u, uw dier weer op mag halen. Dit is als zij volledig wakker is.  U krijgt pijnstillers mee naar huis. Er hoeven geen hechtingen verwijderd te worden dus de poes hoeft daarvoor niet terug te komen.

Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

 • Geen (ongewenste) zwangerschap
 • Geen krolsheid
 • Minder kans op melkkliertumoren
 • Geen baarmoederproblemen meer

Nadelen:

 • Narcose risico (tegenwoordig zeer gering tot nul bij gezonde dieren)
 • Dik worden als u hetzelfde blijft voeren

Vaccineren

Vaccineren

Om de kat goed te beschermen tegen verschillende ziekten, wordt deze op 9 en 12 weken leeftijd geënt. Deze enting wordt op de leeftijd van 1 jaar herhaald en daarna jaarlijks.  Elke keer voordat een dier gevaccineerd wordt kijken we het na. Het is belangrijk dat een dier op het moment van vaccinatie gezond is.

Sommige vaccinaties moeten jaarlijks herhaald worden om de weerstand tegen deze ziektes op peil te houden. Wanneer deze herhaling niet gedaan wordt zal de opgebouwde weerstand verminderen en zelfs verdwijnen en is de kat niet meer beschermd tegen deze ziektes.

Wat er na een vaccinatie gebeurt, lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van een ziekte.
Tijdens de vaccinatie spuiten we verzwakte levende of gedode ziekteverwekkers in. Hierdoor wordt er door het lichaam weerstand (immuniteit) opgebouwd tegen deze ziekten. Komt de kat daarna in aanraking met een zgn veldvirus, dan is het dier beschermt en wordt het niet of veel minder ziek.

Er zijn vaccins tegen verschillende kattenziektes beschikbaar. Standaard wordt er gevaccineerd tegen Kattenziekte en Niesziekte, bij reizen naar het buitenland, bezoek aan shows of pensions en in Cattery’s wordt er vaak nog tegen andere ziektes geent.  Als u hier vragen over heeft kunt u overleggen met u dierenarts.

Kattenziekte is een virus ziekte die vooral het maagdarmkanaal aantast.  Een niet gevaccineerde kat die Kattenziekte krijgt heeft een kans van 90% om dit niet te overleven. Niesziekte is een virusziekte die zich vooral in de luchtwegen ophoudt. Chronisch besmette dieren hebben geregeld last van terugkerende niesklachten met tranende ogen en snotterige neusuitvloeing

 • 9 weken:   Kattenziekte en niesziekte
 • 12 weken: Kattenziekte en niesziekte
 • 1 jaar:        Kattenziekte en niesziekte
 • 2 jaar:        Niesziekte
 • 3 jaar:        Niesziekte
 • 4 jaar:        Kattenziekte en niesziekte

Enzovoorts.

Sommige ziekten, zoals Kattenziekte en Rabies hoeven maar 1 keer in de 3 jaar te worden herhaald. Niesziektevaccinatie moet wel jaarlijks gedaan worden.

Vlooien en teken

Vlooien- en tekenbestrijding.

Vlooien- en tekenbestrijding

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij katten. Deze insecten die tot 3,5 mm groot kunnen worden, voeden zich met bloed van hun gastheren (dier en mens). Voor elke vlo op uw huisdier liggen er 20 keer zoveel vlooieneieren en larven in de directe omgeving op de loer.

De ongemakken voor onze kat

Het speeksel van de vlo (geïnjecteerd voor er bloed wordt gezogen om te voorkomen dat het bloed stolt), kan huidallergieën veroorzaken. Vlooienbeten veroorzaken  jeuk waardoor  dieren zichzelf gaan krabben en bijten. De huid wordt rood, infecteert en er is haarverlies. De huidletsels vind je vooral op de rug, aan de staartbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Vlooien kunnen besmet zijn met lintwormen. Als u kat een vlo vangt en vervolgens opeet besmet hij/zij zich met lintworm. Een lintworm besmetting is vaak te herkennen aan rijstekorrel  grote opgedroogde lintwormsegmeten rond de anus van de kat.

Ook in de winter is het belangrijk om te blijven ontvlooien. Vlooien houden namelijk geen winterslaap. Integendeel, in de warmte van uw huis vormen ze een echte plaag voor uw kat.
Bovendien kan uw huisdier ook buitenshuis op elk moment besmet raken door contact met andere huisdieren, zomer en winter!

Teken

Teken behoren tot de spinachtige en komen over heel de wereld voor. Om zich te kunnen ontwikkelen hebben ze 3 gastheren nodig. Dit wil zeggen dat ze op 3 verschillende dieren bloed moeten gaan zuigen. Dit kunnen wilde dieren zijn, maar ook huisdieren en zelfs de mens.

De verschillende antiparasitaire middelen.
Er zijn verschillende middelen beschikbaar om u dier vlo en teken vrij te houden. We bespreken graag samen met u welk middel het beste in u situatie past.

Terug naar Gezelschapsdieren