Uw dier onze zorg!
Bel ons: 0545-481666
voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaarMelkonderzoeken


Delvotest.
Het kan zijn dat een koe een tijdje antibiotica heeft gehad om bepaalde redenen. Om zeker te weten of er nog antibiotica in de melk aanwezig is, kan de veehouder wat melk langs brengen op de praktijk.
Met een speciale test kunnen wij onderzoeken of er nog antibioticum inzit of niet. Indien dit niet het geval is kan de melk weer veilig in de tank.

Celgetal bepaling.
Hiermee meten we hoeveel ontstekingscellen er in de melk zitten. Bij een koe die verdacht word van mastitis wordt een celgetal bepaling gedaan om te kijken hoeveel ontstekingscellen in de melk zitten.
Wanneer het celgetal verhoogt is, is de kans groot dat de koe een mastitis aan het ontwikkelen is.

Bacteriologisch onderzoek en gevoeligheidsbepaling melk.
Sinds Januari 2014 kunnen wij op de praktijk zelf bacteriologisch onderzoek en gevoeligheidsbepaling van melk doen.
Wanneer een koe klinische mastitis heeft moet het behandeld worden. Om te kijken met welke antibiotica het beste behandeld kan worden, moet je weten welke bacterie zich in het uier bevindt.
De veehouder levert hiervoor melk in op de praktijk. Deze melk wordt uit geënt op bacteriespecifiek gevoelige platen. Na 24 uur groeien de bacteriën uit het uier op deze platen en kunnen we vaststellen om welke bacterie het gaat.
Met deze bacterie kunnen wij vervolgens kijken voor welk antibioticum deze gevoelig is.  Hiervoor gebruiken we een andere plaat en kleine antibiotica schijfjes. Na wederom 24 uur kunnen we zien welke antibiotica de bacterie het beste bestrijden.